Erken Doğuma Sebep Olan Yiyecekler Nelerdir?

14.12.2023
91
Erken Doğuma Sebep Olan Yiyecekler Nelerdir?

Erken Doğuma Sebep Olan Yiyecekler Nelerdir?

Erken doğumla birlikte bebekte maalesef kalıcı rahatsızlıklar oluşabiliyor. Bu nedenle hamilelik sürecinde beslenme hem anne hem de bebek sağlığı açısından büyük bir öneme sahiptir. Bazı besin türleri içerisinde bulundurduğu mikroplardan ötürü hamilelik sürecinde bağırsaklarda hareketlenme ve ishale neden oluyor. Bu yüzden bu besinlerin tüketilmesi erken doğuma neden olabiliyor. Bunun önüne geçmek için bu dönemde annenin yediği ve içtiği gıdalara dikkat etmesinde fayda var.

Gebelik Döneminde Tüketilmesi Gereken Gıdalar

Gebelik döneminde tüketilmesi gereken en önemli gıda sudur. Bu dönemde mutlaka bol su içmeye dikkat edilmeli. Süt ve süt ürünleri tüketilmeli ancak bunların da pastörize olmasına da dikkat edilmeli.

 

gebelikte beslenme

gebelikte beslenme

Gebelik Döneminde Tüketilmemesi Gereken Baharatlar

Gebelik döneminde tüketilmemesi gereken baharatlar şunlardır: Cezayir Menekşesi, civanperçemi, akdiken, kekik, mazı, meyankökü, ökseotu, sinameki, yarpuz, pelin otu, ravent, çarkıfelek. Bunların tüketimi tavsiye edilmiyor.

Gebelik Döneminde Tüketilmemesi Gereken Bitkiler

Gebelik döneminde baharatlar dışında tüketilmemesi gereken bitkileri de şöyle sıralayabiliriz: Maydanoz otu ve kökü, Rezene, Biberiye, Lavanta, keten tohumu, Ahududu çayı, Fesleğen, adaçayı. Bu bitkiler hamilelik döneminde kanamayı ve rahim kasılmasını artırmasının yanında erken doğuma da neden olabildiği için uzmanlar tarafından önerilmiyor.

Gebelik Döneminde Tüketilmemesi Gereken Balık Çeşitleri

Deniz ürünleri hamileler için faydalıdır ancak bazı türlerine dikkat edilmesinde ciddi anlamda fayda var. Yüksek cıva içeren deniz ürünleri hamilelere tavsiye edilmiyor. Aynı zamanda kabuklu deniz ürünleri ve çiğ balık zararlı bakteriler bulundurduğu için hamilelerin tüketmemesi gerekiyor. Uzak durulması gereken deniz ürünleri şunlardır: Köpek balığı, kılıç balığı, ceylan balığı, kiremit balığı, çiğ balık, çiğ midye, istiridye, deniz tarakları, soğutulmuş deniz ürünleri, çiğ deniz ürünleri.

Gebelik Döneminde Balık Tüketirken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

İstiridye ve midyelerin kabukları açılana kadar pişirmeye özen gösterin. Istakoz deniz tarağı ve karidesi beyazlaşana kadar pişirmeye dikkat edin. Balığın ısısı 65 derece olana kadar pişirmeyi unutmayın.

Gebelikte Erken Doğuma Neden Olmayan ve Tüketilmesi Gereken Besinler

Gebelikte bazı besinlerin olumsuz etkisi olduğu gibi bazılarının da olumlu etkisi oldukça fazladır. Yumurta anne ve bebeğin ihtiyaç duyduğu bir protein kaynağıdır. Ancak az pişmiş ve çiğ yenmemelidir. Tam tahıllı besinler de bir o kadar önemlidir. Yüksek miktarda lif içermesi sindirim kolaylığı sağlarken kan şekerini de düzenler. Ceviz, fındık badem ve fıstık da hamilelik döneminde önerilen bir diğer besinlerdendir. Anne adayları için kalsiyum alımı oldukça önemlidir.

Bu noktada da yoğurt büyük bir öneme sahip oluyor. Gebelik döneminde sindirim sistemi yavaşlaması da olabiliyor bu nedenle anne adayının kabızlık gibi sorunlarla karşılaşmaması için kuru baklagillere önem vermesi gerekiyor. Bunu da haftada 2-3 gün tüketmesi tavsiye ediliyor. Kısaca bu ürünlerin tüketimi hamilelik döneminde erken doğuma neden olmazken aynı zamanda da anne ve ileriki dönemlerde de bebek sağlığı açısından önemlidir.

gebelik

gebelik

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.