Bebeklerde İstemsiz El Kol Hareketleri Ne Zaman Biter?

09.01.2024
70
Bebeklerde İstemsiz El Kol Hareketleri Ne Zaman Biter?

Bebekler, bu küçük sevimli minikler belli bir yaşa kadar istemsizce hareket edebilmektedir. Bu hareketler tamamen normal olup bir bebeğin büyümesinde önemli bir aşamadır. Peki bebeklerde istemsiz el kol hareketleri ne zaman biter? Bu başlık altında bu konuyu ele alacağız.

Bebeklerde istemsiz el kol hareketleri refleks şeklinde gelişir. Bu hareketler özellikle bir bebeğin gelişiminin 36 haftalık süresini kapsar. Bebekler zamanla el ve kol hakimiyetini ele geçirmektedir. Böylece hareketlerini bilinçli bir şekilde yapmaya başlar.

36 haftalık süreden sonra bebekler artık tutma ve yakalama hareketlerin, bilinçli bir şekilde yapar. Bebeklerde istemsiz el kol hareketleri bitme zamanı gelişme zamanıyla doğru orantılı bir şekilde ilerlemektedir.

Bebeklerin Hangi Hareketlerine Dikkat Edilmesi Gerekir?

Bebeklerde dikkat edilmesi gereken hareketler bulunduğu aya göre değişkenlik göstermektedir. Özellikle 7 aylık bir bebeğin hareketleri rahatlıkla hareketleri gerçekleştirmesi gerekir.

Eğer bebek bazı hareketleri tam olarak yapamıyorsa veya yaşının gerisinde kaldıysa bir doktora göstermek çok faydalı olacaktır. İstemsiz bir şekilde gerçekleşen el kol hareketleri dahil olmak üzere bebek şurada bulunan davranışları gerçekleştiriyorsa mutlaka bir uzmana başvurulması gerekir;

  • Bebeğin ses duymasına rağmen çevresiyle etkileşime girmemesi
  • El çırpma ve benzeri seslere tepki vermemesi
  • Aynı el ve kol hareketlerini sürekli tekrarlaması
  • Kanat çırpma gibi kolunu sürekli olarak hareket ettirmesi
  • Kasılmış şekilde sürekli sabit durması

Bebeklerin El Hareketleri Nasıl Gelişir?

Bebeklerde bir diğer merak edilen soru da bebeklerin el hareketleri nasıl gelişir sorusudur. Bebeklerin el hareketleri, doğum zamanından beri gelişmeye başlar ve zamanla daha da karmaşık bir şekilde ilerler. Bebekler özellikle ellerini kontrol etme yeteneklerini kazanmak açısından bir dizi aşamadan geçmektedir.

Burada birinci aşamada, bebekler doğdukları zaman ellerini hemen kullanmaya başlarlar. Genelde de ellerini sallar veya kavrarlar. Fakat ellerini hedefe yönlendirme ya da belirli bir amaçla kullanma becerisi henüz gelişmez.

Bebek gelişiminde ikinci aşama ise bebekler ellerini yukarı iterken belirli hareketler yapmaya başlayacaktır. Bu da ellerini yukarı doğru uzatma veya belirli nesneleri kavrama gibi hareketler içerir. Bebekler, ellerini yukarıya doğru iterken bir nesneye doğru uzatmayı öğrenir. Aynı zamanda da gözleriyle nesneyi takip etmeyi de öğreneceklerdir.

  • El-kol koordinasyonu
  • El göz koordinasyonu
  • Fiziksel gelişim

Bebeklerin el hareketlerinin daha hızlı bir şekilde gelişmesi için çok önemli faktörler bulunur. Özellikle el-kol koordinasyonunu geliştirmeniz için bebeklerin farklı oyuncaklarla oynaması teşvik edilmektedir. Göz-el koordinasyonunu geliştirmeniz için bebekler, belirli nesneleri takip etmesi için çoğu etkinliklere katılmalıdır. Fiziksel gelişimi sağlamak için bebeklerde el göz koordinasyonu bakımından kuvvetlendirici egzersizlere mutlaka katılmalı ve kas gücünü artırmak açısından da yeterli hareket özgürlüğüne sahip olması gerekir.

Bebeklerin Ellerini Yukarı İterken Yaşadığı Dönem Hangisidir?

Bebeklerin el hareketleri, motor becerilerinin gelişimi açısından önemli bir rol oynamaktadır. Bebekler, ellerini yukarıya kaldırırken belirli bir dönemden geçmektedir. Genelde bu dönem, 3 ila 6 aylık arasındaki dönemlerdir. Bu süre zarfında bebeklerin ellerini yukarı iterken bazı belirtiler gözlemlenmektedir.

Bebeklerin ellerini yukarıya doğru iterken en dikkat çeken belirti de ellerini havaya doğru itme hareketidir. Bu hareket özellikle bebeklerin kol ve omuz kaslarının güçlendirilmesine yardımcı olur. Aynı zamanda bebekler, ellerini yukarıya doğru sağlarken ellerinin kontrolünü de geliştirir. El hareketlerini koordineli bir şekilde işleme yapısına sahiptir. Bu nedenle bebeklerin ellerini yukarı ittiği dönem 3-6 yaş aralığındadır.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.